, fix farmacie 0332404000, call center-program extins +40371788888, mobil 0786444664  |  Intrebari frecvente  |  Contacteaza-ne  |  Sfaturi introducere matci in roi sau familii

Acces cont  |  Inregistrare  |  Istoric comenzi

  
  
 Poze Reguli de Biosecuritate si Preventie a infectarii cu virusul Pestei Porcine Africane (PPA)

     
Pin It


Reguli de Biosecuritate si Preventie a infectarii cu virusul Pestei Porcine Africane (PPA)

inca din 16 martie 2018  Legiutorul a publicat in monitorul oficial , si astfel a devenit obligatoriu pt crescatorii de porcine ordinul ANVSA care obliga detinatorii de animale  sa aiba un sistem propriu de biosecuritate care sa previna infectarea animalelor existente, printre masurile mentionate in ordinul din linkul de mai jos :

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2018/01/Proiect_Ordin_norme_biosecuritate_expl_porcine_cu_referat-12.01.2018.pdf

amintim:

CAPITOLUL V Dispoziții finale

Art. 7. -

În scopul prevenirii introducerii unor boli infectocontagioase, proprietarii fermelor medii și mari de suine menționate la art. 4 lit. e) și f) trebuie să întocmească și să implementeze un program de biosecuritate propriu, bazat pe proceduri, care să cuprindă și alte măsuri suplimentare specifice exploatației, avizat de direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.

Dar si:

A. Reguli generale de biosecuritate

1. introducerea, în registrul de exploatație prevăzut de Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, cu modificările și completările ulterioare, a datelor privind toate intrările, inclusiv exploatația sursă și ieșirile animalelor, precum și destinația acestora;

2. deținerea suinelor în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu suinele domestice din alte exploatații sau cu porci mistreți;

3. interzicerea creșterii porcilor în regim de semilibertate;

4. interzicerea accesului persoanelor străine în exploatație;

5. interzicerea hrănirii suinelor cu deșeuri de catering, așa cum sunt definite la punctul 22 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 142/2011;

6. utilizarea unui echipament sumar de protecție, respectiv salopetă sau halat de lucru;

7. amenajarea de dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație;

8. asigurarea asistenței sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condițiile legii;

9. includerea exploatațiilor și animalelor în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor.

B. Reguli generale de biosecuritate, suplimentare celor prevăzute la lit. A, în cazul exploatațiilor de suine deținute de persoane juridice organizate în condițiile legii:

1. asigurarea, pe bază de contract, a asistenței sanitar- veterinare de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condițiile legii;

2. efectuarea de acțiuni de decontaminare, dezinsecție și deratizare, ori de câte ori este necesar, utilizându-se numai produse înscrise în lista oficială a produselor medicinale de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare și care au concentrația în substanță activă prevăzută în instrucțiunile de utilizare, iar soluția dezinfectantă trebuie să fie schimbată cu o frecvență care să asigure menținerea aceleiași concentrații;

3. existența dotărilor pentru decontaminarea mijloacelor de transport care intră/ies în/din exploatație.

3) Nivelul III de biosecuritate cuprinde următoarele reguli generale de biosecuritate:

a) introducerea, în registrul de exploatație prevăzut de Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, cu modificările și completările ulterioare, a datelor privind toate intrările, inclusiv exploatația sursă și ieșirile animalelor, inclusiv destinația acestora;

b) deținerea suinelor în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu suinele domestice din alte exploatații sau cu porci mistreți;

c) asigurarea, pe bază de contract, a asistenței sanitar- veterinare de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condițiile legii;

d) delimitarea strictă a zonei de producție de zona administrativă;

e) permiterea accesului persoanelor străine numai cu aprobarea administrației exploatației și înregistrarea într-un registru special a tuturor datelor privind vizitatorii; întocmirea unor proceduri prin care să se interzică accesul în exploatația de suine al persoanelor care au vizitat alte exploatații de același fel în ultima perioadă; perioada de interdicție va fi stabilită de fiecare fermă în parte, dar nu poate fi mai mică de 24 ore;

f) permiterea accesului personalului propriu, al vizitatorilor sau al inspectorilor oficiali în exploatația de suine numai cu respectarea strictă a regulilor de filtru sanitar-veterinar;

g) existența unei incinte speciale, denumită vestiar-filtru, amenajată corespunzător, pentru a preveni vehicularea agenților patogeni în și din exploatație; vestiarul-filtru trebuie să îndeplinească următoarele condiții minime de funcționare:

1. să fie amplasat la limita zonei de producție, astfel încât intrarea persoanelor în vestiar să se facă din afara sau din interiorul zonei administrative, iar ieșirea din vestiar să asigure accesul direct în zona de producție a exploatației;

2. să aibă mărimea direct proporțională cu numărul personalului angajat;

3. să fie amenajat astfel încât să permită schimbarea îmbrăcămintei și încălțămintei de stradă cu echipamentul de lucru sau, respectiv, cu un echipament de unică folosință, în cazul vizitatorilor, și decontaminarea mâinilor;

4. să asigure un flux corespunzător de mișcare a persoanelor, prin compartimentarea spațiilor existente, cu intrare într-un spațiu destinat hainelor și încălțămintei de stradă, urmat de un spațiu dotat cu grup sanitar, duș și, în final, un spațiu destinat echipamentului de lucru și decontaminării mâinilor, cu ieșire în zona de producție;

5. să fie dotat, pentru fiecare persoană care activează în zona de producție, cu echipament de protecție individual, utilizat numai în spațiul de producție, sau cu echipament de unică folosință pentru vizitatori, cu săpun, substanțe dezinfectante și prosoape;

6. să fie dotat cu facilități pentru apă caldă, fiind interzisă alimentarea prin surse de apă deschise;

7. să fie dotat cu facilități pentru igienizarea hainelor de lucru, cu acces obligatoriu din zona de producție;

8. să fie construit din materiale ușor de curățat și dezinfectat și menținut, în permanență, într-o stare structurală și igienică corespunzătoare; pereții interiori să fie construiți din materiale netoxice, rezistente, impermeabile, netede și care nu putrezesc;

h) amenajarea de dezinfectoare pentru încălțăminte la intrarea și la ieșirea în/din vestiarul-filtru, precum și accesorii pentru curățarea mecanică a acestora;

i) aplicarea unor măsuri, la punctele de acces în halele de producție, care să conducă la prevenirea pătrunderii păsărilor sălbatice;

j) existența facilităților de decontaminare a mijloacelor de transport la intrarea/ieșirea în/din zona de producție;

k) interzicerea încărcării suinelor, în vederea livrării, în mijloace de transport neautorizate/neînregistrate sanitar- veterinar sau care nu prezintă dovada efectuării acțiunilor de decontaminare;

l) în cazul în care autovehiculul care aprovizionează cu furaje intră în zona de producție, se efectuează obligatoriu decontaminarea suplimentară a mijlocului de transport, inclusiv a părților laterale ale acestuia, și se utilizează echipamentul de protecție de către conducătorul mijlocului de transport;

m) interzicerea accesului în zona de producție al autovehiculelor care transportă cadavre și alte subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, care provin din afara exploatației;

n) efectuarea de acțiuni de decontaminare, dezinsecție și deratizare, ori de câte ori este necesar, utilizându-se numai produse înscrise în lista oficială a produselor medicinale de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare și care au concentrația în substanță activă prevăzută în instrucțiunile de utilizare, iar soluția dezinfectantă trebuie să fie schimbată cu o frecvență care să asigure menținerea aceleiași concentrații;

o) după fiecare depopulare, suprafețele din zonele de producție se supun curățării și decontaminării într-o perioadă delimitată de timp care să permită efectuarea acestor acțiuni; fluxurile tehnologice sunt organizate astfel încât să se asigure efectuarea eficientă a acestor operațiuni, inclusiv prin asigurarea posibilității principiului "totul plin - totul gol" pe subunitate de adăpost; în acest scop, exploatația de suine trebuie să dispună de echipamentele necesare pentru executarea curățării mecanice, hidromecanice și aplicarea substanțelor biocide;

p) depozitarea suinelor moarte, a avortonilor și a placentelor se realizează în spații închise, pentru a preveni vehicularea agenților patogeni și contactul cu animale sau persoane neautorizate;

q) realizarea colectării și neutralizării subproduselor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman în conformitate cu legislația specifică în domeniu;

r) existența de spații dotate corespunzător pentru executarea necropsiilor;

s) interzicerea deținerii de suine la domiciliu de către personalul care își desfășoară activitatea în exploatație;

t) interzicerea introducerii de către personalul care își desfășoară activitatea în exploatație a alimentelor de origine animală provenite de la suine.


Bineinteles ca aceste masuri sunt de baza si nu includ masurile obligatorii adaugator necesare ca:

1. Pauzele de biosecuritate necesare inainte ca mijloacele de transport, vizitatorii sau muncitorii DV sau a firmelor terte (ex electricitate, gaz smdt.) sa poata intra in spatiul de productie.

2. modul in care mijloacele de transport trebuie sa fie decontaminati inainte sa poata sa se apropie de ferma si sa nu prezinte risk fata de ferma de suine.

3. modul cum trebuiesc manipulate cadavrele si ramasitele biologice a suinelor astfel incat atat echipamentul, muncitorul cate si ele propriu zise sa nu prezinte un risk important fata de porcii din jur.

4.modul in care pe rampa sau zona de incarcare/descarcare animale se poate lucra in mod corect cu animalele astfel incat nici mijlocul de transport sa nu prezinte risk pt ferma si nici animalele incarcate sa nu prezinte risk pt urmatoarele a se incarca (protocolul de incarcare/descarcare care trebuie sa il cunoasca orice muncitor inclusiv si soferul masinii incarcate).

5. Supravegherea VIDEO pe perimetrul de risc (cel putin pe rampa de descarcare)

6. modul de control al populatiilor de insecte in jurul aglomerarilor mari de porci (fermelor mai ales de finisare si cresa) in perioada in care in exteriorul fermei se inregistreaza mortalitati la suine (domestice sau salbatice).

7. Ati organizat ca mancarea personalului care intra in ferma sau care vine in contact direct cu porcii in zona interna a fermei sa nu poata contine nici potentialmente carne sau grasime de porc?

8. Sigur laboratorul la care livrati probe are procedura de retestare a probelor pozitive de pesta in un test al altui producator pt a excepta posibilitatea probelor "fals pozitive sau gresit pozitive"?

9. sistemul de biosecuritate functional per o perioada de multi ani care se construieste in general in ani de zile avand in vedere dotarile existente la fata locului, si personalul stabil ce stie ce are de facut(pt ca in afara de pesta porcina mai exista si PRRS, disenterie, m hyo, APP, care poti fi tinute departe de populatia dv, daca ferma dv este indemna).



Cabinetul Apivet (nr de ordine din registrul cabinetele autorizate ANSVSA nr 5815) , dupa o experienta de peste 10 ani in acest domeniu la fermele din Russia, unde a vizitat peste 200 locatii apartinand holdingurilor integrate cu peste 400 000 scroafe pe balanta contabila, va poate oferi astfel de solutii de reducere a riscului de oprire a productiei si a "ingroparii investitiei dv" in cateva zile de la un eveniment nefericit pe unul dintre puctele critice sus mentionate, precum si pe altele nementionate acolo.

Serviciu care se bazeaza prin lansarea unei comenzi achitate rapid cu cardul, pay pal sau OP aici:

http://www.apivetsrl.ro/cumpara/servicii-veterinare-de-consultanta-si-suport-tehnic-de-la-distanta-pt-7356026

sau la semnarea unui contract anterior vizitei.

In caz de suspiciuni sau confirmarea suspiciunilor procedura aplicabila este asta:

http://www.ansvsa.ro/download/man.oper_.plan_.contingenta/Manual-Operational-Pentru-Interventia-in-Focarele-De-Pesta-Porcina-Africana-editia-2-2018.pdf

, fix farmacie 0332404000, call center-program extins +40371788888, mobil 0786444664 - Comenzi telefonice
09:00-18:00

 



Produse similare


ACIDUL OXALIC este cel mai eficient tratament BIO împotriva unuia dintre...
1.300 RON
Drojdie de bere furajera inactivata, folosita in hranirea albinelor...
9 RON
Multivit Active este solutie la bidon de 5 litri de plastic produsa de MPA...
300 RON
Turta de vara utilizabila pana pe 15-25 august, dupa aceasta data este...
15 RON
Bayer Foresto Zgarda Antiparazitara Large (70 cm) Zgarda antiparazitara...
200 RON
  
  

  
  



  

Newsletter

 
Vrei sa afli prin email despre reduceri si promotii? Aboneaza-te acum la newsletter si fii la curent cu tot ce e nou!





  

  
  

  

Marturiile clientilor

 

Ne-au trimis produsele pina si in Italia.... Bravo....

Sandra

Vezi mai multe marturii
 
  

  
  
  
   
  
 
 
 http://www.btclub.ro/albineiasi